Czy wiesz, że espresso posiada najmniej kofeiny spośród wszystkich kaw ? Kawy z ekspresu przelewowego czy tradycyjne polskie zalewajki mają jej zdecydowanie więcej. Jeżeli zatem chcesz rozpocząć dzień od pysznej, zdrowej kawy z bogatym, intensywnym aromatem, zacznij dzień z espresso!

Start Przepisy Affogato al caffè
Affogato al caffè

Affogato al caffè, czyli utopiony w kawie. Prosty deser kawowy, jednakże posiadający dużo odmian ze względu na użyte składniki, ale o nich później. Na początek jednak wyjaśnimy kto będzie topiony i w czym. Otóż zatopione będą lody w kawie. Jak to przygotować i co potrzebujemy?
Celowo w tym przepisie ograniczamy się do dwóch składników a będą to:
- lody (śmietankowe, waniliowe, bakaliowe, czekoladowe ) w zasadzie jakie chcemy, odradzamy natomiast owocowe smaki.
- mocna kawa z kafetiery bądź ristretto lub espresso.
Przygotowanie ogranicza się do nałożenia żądanej ilości lodów a następnie zalania ich kawą i już możemy rozkoszować się wspaniałym smakiem.
Kawę affogato można przygotować również dodając więcej składników takich jak: syropy, czekolada, orzechy, kawałki ciastek, bita śmietana, posiekany lód itp.

 

Poradnik

Jak wydobyć maksimum smaku  z kafetiery ?

- Nie przekraczaj poziomu wody powyżej zaworu

- Wypełnij kawą filtr, lecz nie dociskaj kawy

- Postaw na wolnym ogniu. Pozwól wydobyć się naparowi powoli. Kawa wypływająca powoli będzie bogatsza w smaku

- Zanim przelejesz kawę do filiżanki, wymieszaj ją w kafetierze.

Sondy

Jaka jest Twoja ulubiona kawa
 



Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Child Care WP Theme  Valid XHTML and CSS.

Aby podnieść walory użytkowe strony, używane sa cookies Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies kliknij i zobacz Polityka wobec cookies.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information